Перейти к содержимому


Вирощування печериць

* * * * * 1 Голосов Бизнес

  • Авторизуйтесь для ответа в теме
В теме одно сообщение
SanIA
  • Администраторы
  • 401 сообщений
  • Администратор
  • Last active: Вчера, 15:33
  • Joined: 29 Май 2013
Доброго дня, шановні форумчани. Мене дуже цікавить бізнес на виробництві печериць. Але, мено цікавлять подробиці даної бізнес ідеї. Я прочитав ось цю статтю:


Цитата

Якщо ви задумалися над тим, як виростити гриби вдома, то печериці - теж непоганий варіант, але? в порівнянні з вешенками, процес їх вирощування трохи складніше.

Для вирощування печериць в домашніх умовах інтенсивним методом знадобиться прохолодне приміщення, начебто підвалу або льоху, де є можливість підтримувати високу вологість повітря.

Приготування субстрату

Це самий трудомісткий етап у процесі вирощування печериць. Важливо дотримати суворе виконання інструкцій, оскільки успішне вирощування печериць в чому залежить від якості поживного середовища.

Основний компонент субстрату - це компост, який готують із соломи озимого жита або пшениці (20-25%) і кінського гною (75-80%). При відсутності кінського гною можна використовувати коров'ячий, а також пташиний послід, але це трохи знизить врожайність. Готувати субстрат бажано на відкритому повітрі під навісом, що захищає його від дощу і сонця. Однак можна використовувати для цього і приміщення, але воно має добре провітрюватися, оскільки при бродінні компонентів у великій кількості виділяється вуглекислий газ, аміак і волога.

Розрахунок компонентів наступний: на 100 кг соломи - 2 кг сечовини, 2 кг суперфосфату, 7-8 кг гіпсу, 5 кг крейди. Із внесенням гною і всіх добавок вийде близько 300 кг субстрату, яких вистачить щоб закласти грибницю площею 2,5-3 м ².

Якщо ви будете використовувати пташиний послід, то компоненти і пропорції будуть інші: на 100 кг соломи слід взяти 100 кг посліду, 250-300 л води, гіпс, а замість суперфосфату та крейди додати алебастр.

Спочатку необхідно на добу замочити солому в якому-небудь резервуарі. Потім вологу солому і гній укласти пошарово в штабель (3-4 шари і того, і іншого). Крім того, в процесі укладання штабеля кожен шар соломи потрібно додатково зволожити (всього на 100 кг соломи 300-400 л води) і поступово додати 0,5 кг суперфосфату і 2 кг сечовини. Потім всю купу слід ретельно перемішати 4 рази і додати інші компоненти. Після першого разу додати гіпс, після другого залишилися 1,5 кг суперфосфату, після третього додати крейду і ще раз перемішати.

Коли всі компоненти будуть змішані, почнеться ферментація (горіння), в результаті чого на третій день температура всередині штабеля підвищиться до 65-70 °. Для кращого горіння штабель повинен мати 1,5 м у висоту і в довжину, і в ширину 1,2 м. Компост буде готовий через 20-22 дні.

Інокуляція субстрату міцелієм печериці

Для того щоб виростити печериці в домашніх умовах, в якості посівного матеріалу підійде тільки якісний, стерильний міцелій (грибниця), вирощений у спеціальних лабораторіях. Промисловість випускає зернової та компостний міцелій. Зерновий випускається в поліетиленових пакетах, і зберігається до 6 місяців при температурі 0-4 ° С. На 1 м ² (приблизно 100 кг субстрату) знадобиться 350-400 г зернового міцелію.

Компостний міцелій випускається в скляних банках. При 0 ° С його можна зберігати близько року, а при 18-20 ° С - не більше 20 днів. Компостний міцелій менше схильний до зовнішніх негативних впливів, однак, він менш урожайний, ніж зерновий. На 1 м ² площі витрачається близько 500 г компостного міцелію.

Перед інокуляцією слід провести термообробку або пастеризацію субстрату. Правильно приготовлений субстрат повинен злегка пружинити при натисканні рукою. Після пастеризації його остуджують до 24-25 ° С і засипають в ящики шаром 25-30 см. Приблизно на 1 м ² корисної площі піде близько 100 кг субстрату.

Спосіб інокуляції до неподобства простий. Жменя зернового міцелію або компостний міцелій завбільшки з яйце поглиблюють на 4-5 см, для чого кілочком піднімають субстрат. Такі лунки розташовують у шаховому порядку. Відстань між лунками має бути 20-25 см. Зерновий міцелій можна просто розсипати по поверхні і присипати його зверху шаром субстрату (4-5 см).

У період інкубації вологість повітря в приміщенні повинна бути на рівні 70-95%. Щоб зберегти вологість всередині субстрату, ящики можна накрити мішковиною або газетою, і обережно її обприскувати, так, щоб вода не потрапила в субстрат і грибницю. Також слід контролювати температуру всередині субстрату, оптимальний рівень - 20-27 ° С. Якщо температура вище або нижче, необхідно відповідно провітрити приміщення, або підняти в ньому температуру.

Через 8-12 днів, коли грибниця розростеться, поверхню субстрату слід засипати покривним грунтом (3-4 см). Склад покривного грунту може бути наступний: 1 частина крейди + 9 частин торфу (це найефективніша суміш) або 5 частин торфу + 1 частина крейди (вапняку) + 4 частини городньої землі. На 1 м ² площі субстрату знадобиться приблизно 40-50 кг покривного грунту.

На 3-5 день після того, як був засипаний покривний грунт, в приміщенні необхідно знизити температуру до 12-17 ° С. Поверхня покривного грунту слід регулярно зволожувати, уникаючи попадання води в субстрат. На цьому етапі слід особливу увагу приділити вентилюванню приміщення. Однак провітрювати приміщення потрібно обережно, без протягів.

Збір врожаю

Виростити печериці в домашніх умовах можна всього за 3-4 місяця, починаючи з приготування компосту і закінчуючи збором врожаю. Збирати слід печериці з натягнутою, але ще не прорвалася пленочкой, яка з'єднує ніжку і краю капелюшки. В'ялі і перезрілі гриби з коричневими пластинками не варто вживати в їжу, тому що вони можуть викликати отруєння. Гриби не зрізають, а акуратно викручують, після чого залишилися лунки присипають покривною землею і поливають, але не рясно.

Всього плодоношення триває від 8 до 14 тижнів. За цей час може бути до 7 хвиль врожаю. У перерахунку на кілограми з 1 м ² корисної площі збирається від 5 до 12 кг печериць. Проміжок між хвилями становить 4-7 днів. Близько 70% всього врожаю можна зібрати з перших 2-3 хвиль.


Гость_UrIA_*
  • Гости
  • Last active:
  • Joined: --
Добрый день. А что именно вас смущает? Что здесь не понятно?





Темы с аналогичным тегами Бизнес

Количество пользователей, читающих эту тему: 0

0 пользователей, 0 гостей, 0 анонимных